Deze Bollebooswichtpagina is gekoppeld aan de Stapperloot-route Venlo
Wandel deze route met je smartphone.

MICHEL DE KLERK
° Amsterdam, 24 november 1884.
† Amsterdam, 24 november 1923.

 Michel de Klerk geldt als voorman van de bouwstijl Amsterdamse School naast Jo van der Meij en Piet Kramer. Geboren in 1884 als 17de kind van een dan 78-jarige diamantslijper groeit hij op in de Amsterdamse jodenbuurt. Het is armoe troef, zijn vader overlijdt zo’n drie jaar na Michels geboorte in 1887.

Al op de lagere school blijkt Michel over heel wat tekentalent te beschikken en daarom mag hij een vervolgopleiding aan de ambachtschool gaan volgen. Reeds als 14-jarige wordt De Klerk in 1898 een hulpje van Eduard Cuypers, neef van de veel bekendere Nederlandse architect Pierre Cuypers. Eduard leidt een bureau waar zowel kunstnijverheids- als achitectuurontwerpen worden gerealiseerd. Michel zal twaalf jaar bij Cuypers blijven werken, waar hij ook kennismaakt met Jo van der Meij en Piet Kramer. Cuypers geeft zijn medewerkers veel vrijheid en beschikt over een uitgebreide vakbibliotheek, zodat er een schat aan vakkennis voorhanden is. Bovendien laat hij Michel een opleiding bouwkundig tekenen volgen, zodat De Klerk ook op dat terein zijn talent kan ontwikkelen. En het talent spat eruit, hij wordt stilaan gezien als een onnavolgbare grootheid wat de realisatie aangaat van originele driedimensionale vormen waaraan geen leidend beginsel aan ten grondslag schijnt te liggen.

De Klerks eerste eigen opdracht wordt in 1911 een woonhuis in Uithoorn. Daarop volgt het ontwerp van een blok arbeiderswoningen aan het Johannes Vermeerplein in Amsterdam, het Hillehuis. Volkshuisvesting wordt spoedig het handelsmerk van Michel. Voor woningbouwvereniging Eigen Haard ontwerpt hij zijn bekendste project, een complex arbeiderswoningen in de Amsterdamse Spaarndammerbuurt, bekend onder de naam ‘Het Schip’. Samen met Piet Kramer ontwerpt De Klerk aan de P.L.Takstraat ‘De Dageraad’ voor de Algemene Arbeiderscoöperatie De Dageraad.

Hoewel juist de danmaals bekende architect Hendrik Petrus Berlage in zijn opvattingen eerder het tegendeel is van De Klerk, wordt Michel in 1918 toch een van de architecten die Berlages project Plan Zuid voor een grote uitbreiding van Amsterdam mee vorm zal geven en samen met medestanders hier de ideeën in praktijk brengt die hen later als grondleggers van de Amsterdamse School bekend gaan maken. Maar wanneer er teveel politieke bemoeienis bij de realisatie van Plan Zuid opduikt is dat voor Michel het motief om weer naar privé-opdrachten te gaan uitkijken.

Wanneer hij samen met medestander Piet Kramer in 1923 het gebouw voor warenhuis De Bijenkorf in Den Haag volgens eigen ontwerp aan het realiseren is, zal het Kramer zijn die het project moet afwerken, want Michel overlijdt in Amsterdam op 24 november 1923, nota bene op zijn 39ste verjaardag !

Klik voor andere routes op Routes
Voor andere Bollebooswicht-items klik je op Bollebooswicht