Galoppin Edmond

Deze Bollebooswichtpagina is gekoppeld aan de Stapperloot-route Boechout
Wandel deze route met je smartphone.

EDMOND GALOPPIN
° 1 januari 1851
† 1 januari 1919
Oeuvrelijst onderaan.

Over landschapsarchitect Edmond Galoppin is er weinig bekend. Tussen 1870 en 1902 geeft hij les aan de Rijkstuinbouwschool van Vilvoorde. Vanaf oktober 1904 wordt hij inspecteur van de gemeentelijke beplantingsdienst van de gemeente Schaarbeek. Net in die jaren wil men daar een aantrekkelijker aanzien van deze Brusselse voorstad creëren, waardoor onder meer de Josaphat-vallei wordt veranderd in een fraai park. En het is Edmond die zich daar tot aan zijn dood in 1919 zal bezighouden met de beplanting aan te leggen. Daar hoort ook de brede en fraai gebogen Louis Bertrandlaan bij, die rond 1914 wordt geopend, plus het Weldoendersplein.

Galoppin wordt al eerder door koning Leopold II gevraagd om zich met openbare parken in het Brusselse bezig te houden. Zo heeft hij in 1901 een aandeel in de aanleg van de Ambiorixsquare tussen Brussel en Sint-Joost-ten-Node en krijgt hij de opdracht om de realisatie van de nieuwe parktuin van het opgeknapte Egmontpaleis voor zijn rekening te nemen. Nog voor zijn aanstelling in Schaarbeek mag hij van het vroegere Eggevoortdomein rond 1904 een openbaar park maken, dat tot vandaag als Leopoldspark bekend staat.

Edmond is aanhanger van de Engelse landschapsstijl, als tegenhanger van de formele Franse tuinen met hun symmetrische aanleg en geschoren haagfiguren, waarbinnen de planten worden aangebracht. Bij die Engelse stijl is het juist de afwisseling waar het om gaat, met dankzij door bomen aanvankelijk aan het oog onttrokken doorkijkjes, kronkelende waterpartijen en slingerende paden. Maar naarmate zijn carrière vordert, komt ook daar rond 1913 een andere tuinstijl naar voren. Die kadert in de Arts & Craftsbeweging en ressorteert juist weer in een zo rijk en gevarieerd mogelijk palet aan planten en bloemen, van zeer diverse aard, waarmee pittoreske taferelen worden gecreëerd. Edmond zal daar geen rol in spelen.

Wanneer Edmond Galoppin in 1910 zijn eigen villa laat bouwen op een perceel van 14 are in Melsbroek, zal hij daar een informele tuin bij aanleggen met niet te veel planten, maar wel een variëteit aan schaarse bomen, verdeeld over de tuinoppervlakte.

Naast zijn werk in Schaarbeek houdt Galoppin nog tijd over om enkele parken bij kastelen aan te leggen. In Vlaanderen de parken van landhuis Appelkanthof in Boechout (1902), kasteeldomein Bulskampveld in Beernem (1905), kasteel Groenenberg in Vlezenbeek (1906), kasteel Grenier in Gavere (1907) en kasteel Gasterbos in Schulen bij Herk-de-Stad (1908). In Wallonië wordt hij in verband gebracht met de parktuinen van het Château de Senenne in Anhée en Château de Massogne bij Ciney.

Als dank voor bewezen diensten wordt in ‘Au rendez-vous des artistes’ in het Josaphatpark een door Jean Lecrouart vervaardigde bronzen medaillon van Edmond Galoppin aangebracht. En in het Woluwepark in Sint-Pieters-Woluwe draagt een laan zijn naam.  

Oeuvre (onvolledig):
1901 Ambiorixsquare.
          Palmerstonlaan / Archimedesstraat, Brussel.
1901 Park Egmontpaleis. 
           Waterloolaan (Milaanpassage) / Wolstraat / Grote hertstraat, Brussel.
1902 Parktuin Appelkanthof.
           Appelkanthof, Welvaartstraat 1, Boechout.
1904 Leopoldspark. 
          Jourdanplein / Maalbeekstraat / Etterbeeksesteenweg, Brussel.
1904-1919 Josaphatpark.
           Louis Bertrandlaan / Lambermontlaan / Azalealaan, Schaarbeek.
1905 Engels landschapspark kasteel Bulskampveld.
           Bulskampveld 9, Beernem.
1906 Engels landschapspark kasteel Groenenberg.
           Groenenberg 25, Vlezenbeek.
           Hersteld in 1990 door de afdeling Bos & Groen van de Vlaamse Gemeenschap.
1907 Dubbele beukendreef kasteel Grenier. 
          Molenstraat 67, Gavere.
          Sinds 1952 militair domein.
1908 Engels landschapspark kasteel Gasterbos. 
          Gasterbos 1, Herk-de-Stad-Schulen.
???? Kasteelpark Château de Senenne. 
         Rue de Senenne 10, Anhée.
???? Kasteelpark Château de Massogne. 
         Massogne 3, Ciney.

Klik voor andere routes op Routes
Klik voor andere Bollebooswicht-items op Bollebooswicht