Deze Bollebooswichtpagina is gekoppeld aan de Stapperloot-route Boechout deel 1
Wandel deze route met je smartphone.
HOF VAN BOECHOUT
Immerseelhof, Vredenborgh, Château Moretus, Hof van Boechout …
De naam van dit kasteel is meermaals veranderd, het gebouw eveneens.
In 1440 wordt het kasteel bewoond door ridder Hendrik van Immerseel. Meer dan een eeuw later bezit François van den Cruyce het kasteel. Maar als tijdens de Tachtigjarige Oorlog de gereformeerden strijden tegen kardinaal Granvelle, heer van Boechout, maar wonend op Cantecroy in Mortsel, steken ze in 1583 het kasteel in brand. François laat meteen een nieuw kasteel bouwen dat de toepasselijke naam Vredenborgh krijgt.
Boechout is in die tijd een heerlijkheid. Denk niet aan lekkernij, maar aan een heer die over een gebied of dorp heerst. De heer van Boechout woont dan nog niet op het kasteel. Dat gebeurt pas in 1662 met de komst van Jacob van Baerland en zal blijven duren tot de komst van de Fransen vanaf juni 1794. Zij hebben het niet zo voor adel en schaffen de heerlijkheden af. Jacob mag zich wel nog heer van Boechout noemen en Vredenborgh gaat voortaan Hof van Boechout heten.
Jacob van Baerland houdt het bij een zeer korte passage, want in hetzelfde jaar 1662 wordt Gerard van Groesbeeck heer van Boechout. Hij zorgt dat zijn Hof gerestaureerd wordt, vervangt de kasteeltorens door woonvleugels, zorgt voor dreven doorheen het domein en legt een gracht rond zijn kasteel aan.
Als in 1675 Karel Courtois er zijn intrek neemt, is hij meteen de laatste koper van het domein. Via erfenissen komen er later nog wel nieuwe bewoners. Dat houdt in dat er ook een vrouwe van Boechout in de eigenaarslijst kan verschijnen, wat later gebeurt met Maria van Courtois. Zij trouwt – niet beneden haar stand – met Servaas Colen, heer van Burcht.
Uit dat huwelijk spruiten drie generaties Colen als heer van Boechout voort, waarvan Louis van Colen tussen 1805 en 1810 de Belgische bouwmicrobe in zich draagt en het kasteel verbouwt. Maar het blijft niet bij stenen, ook de groene omgeving wordt drastisch aangepakt met de aanleg van een Engels landschapspark met slingerende paden en fraaie doorkijkjes.
Wanneer dochter Marie Colen de Bouchout trouwt met Jan Paul Moretus komt een beroemde familienaam naar het kasteel. De Moretussen zijn immers afstammelingen van Jan Moerentorf, schoonzoon van aartsdrukker Christoffel Plantijn en opvolger van zijn schoonvader. Jan erft het beroemde drukkersbedrijf aan de Antwerpse Vrijdagmarkt.
Met nakomeling graaf Oswald MoretusPlantin de Bouchout stappen we de twintigste eeuw binnen. De graaf zelf zet liever een stap terug naar een roemrijk verleden. Hij neemt de Brusselse architect Adrien Blomme onder de arm, die in 1937 het kasteel restaureert naar een 17de-eeuwse aanblik.
Vandaag wordt het Hof van Boechout nog steeds bewoond door de familie Moretus. Daarom kan je er niet zomaar binnenstappen. De familie heeft er wel voor gezorgd dat het kasteel nog steeds in goede conditie is.
Wist je dat de Franse koning Lodewijk XV dit kasteel ooit bezocht? Van 19 tot 31 mei 1746 logeerde hij hier bij Karel Jozef II van Colen. In een oorlog tussen Frankrijk en Oostenrijk over de troonsopvolging van de Oostenrijkse keizer Karel VI rukt het Franse leger op naar Antwerpen, dan onder Oostenrijks bestuur. Op 4 juni houdt Lodewijk zijn intocht in de veroverde stad.
Klik voor andere routes op Routes
Voor andere Bollebooswicht-items klik je op Bollebooswicht