Deze Bollebooswichtpagina is gekoppeld aan de Stapperloot-route Venlo
Wandel deze route met je smartphone.
JULES KAYSER
° Venlo, 2 december 1879.
† Venlo, 20 oktober 1963.
Als zoon van stadsarchititect Johannes Kayser wordt Jules op 2 december 1879 in Venlo geboren. Een middelbare opleiding kan hij in die tijd enkel in Maastricht volgen, om daarna verder te gaan studeren aan de Polytechnische School in het verre Delft, moeilijk te bereiken zonder trein of auto. Nog tijdens Jules opleiding wijzigt in 1905 de naam van zijn school in Technische Hogeschool Delft, waar Jules in 1906 afstudeerd als bouwkundig ingenieur.
Om praktische ervaring op te doen gaat Jules eerst bij zijn vader werken en daarna bij architectenbureaus in Duitsland en Amsterdam alvorens zich zelf als architect in Venlo te vestigen. Daar wordt hij ook stadsarchitect en ontwerpt er in 1916 een brandweerkazerne en in 1919 een nieuw winkelpand voor kledingzaak Bervoets op de hoek van de Peperstraat en de Lomstraat. Dat gebouw staat er nog steeds, nu huisvest het de Big Brands Outlet.
De bevolkingstoename rond de eeuwwisseling betekent onder meer voor de katholieke Kerk een stroom van nieuwe kerkgangers, waardoor bestaande kerken uitgebreid moeten worden en ook nieuwe kerken nodig zijn. Jules vader was daar al actief bij betrokken, hijzelf gaat er daar ook een aantal van ontwerpen: 1921 Heilig Hart van Jezuskerk in Venlo, 1923 Maria Geboortekerk in Nijmegen, 1925 Sint-Hubertuskerk in Maastricht. In een bouwstijl die minder traditioneel is dan wat zijn vader aan religieus werk heeft nagelaten, Jules voegt er enig expressionisme aan toe, een moderne stroming.
Wanneer het gebied van de vroegere huzarenkazerne vrijkomt wordt daar een nieuw stadsdeel gebouwd met naast woningen ook enkele dienstgebouwen. Zo ontstaat in 1927 in de Lohofstraat een nieuw politiebureau met twee woningen erbij, dat vandaag als De Looihof een appartementsgebouw is geworden. Een Gemeente Spaarbank uit 1930 in de Prinsenhofstraat 3-5 ondergaat later dezelfde functiewijziging en in 1929 bouwt Jules Kayser ook nog een nieuwe pastorie voor de Sint-Martinuskerk aan Lohofstraat 17, nu een woonhuis. Ook het hoekhuis op de hoek van Prinses Beatrix- en Prinsenhofstraat dateert uit die jaren. Al deze ontwerpen etaleren naast traditie ook een vleug Amerikaanse stijl.
Niet ver daar vandaan krijgt Jules in 1927 een ietwat aparte opdracht: een lokaal waar een vereniging alcoholisme wil bestrijden via een reclasseringsruimte met daarboven woningen. Huize Sint-Jan op de hoek van de Van Cleefstraat 2-4 en de Keullerstraat is vandaag het kantoor van een verzekeringsmaatschappij met aan de Keullerstraatgevel een Johannes de Doperbeeld met schelp in de hand. En hier brengt Kayser jr. de Amsterdamse Stijl in het Venlose stadsbeeld.
Jules heeft ook enkele restauraties op zijn naam staan. In 1940 van het historische Romershuis aan de Kwartelenmarkt, wellicht tevens een manier om Venlose burgers aan het werk te houden ter voorkoming van wegvoering als arbeidskracht naar Duitsland. Intussen lijdt het Venlose centrum veel schade bij de diverse vruchteloze geallieerde pogingen om de Maasbruggen onklaar te maken, waarbij ook de Venlose hoofdkerk Sint-Martinus beschadigd raakt. Nadat het weer vrede is zal Kayser tussen 1951 en 1953 die kerk herstellen, met o.a. een nieuwe toren. En al in 1938 is hij begonnen met de restauratie van een sterk beschadigde kerk aan het Arsenaalplein, die vandaag als Jongerenkerk een specifieke functie heeft gekregen. Maar er is meer nodig om Venlo van de oorlogsschade te genezen en als stadsbouwmeester maakt Jules daarvoor een wederopbouwplan. En hij zal er nauwlettend op toezien dat het naar zijn ideeën wordt gerealiseerd. Ook heeft hij een stevige vinger in de pap bij de naoorlogse stadsuitbreidingen van Blerick.
De waardering voor Jules’ werk blijkt ook uit zijn aanstelling in 1945 tot deken van de Bisschoppelijke Bouwcommissie in bisschopsstad Roermond en zijn benoeming in datzelfde jaar tot voorzitter van de pas opgerichte Academie voor Bouwkunst in Maastricht.
Jules blijft zelf tot op hoge leeftijd actief als architect, zijn laatste ontwerpen dateren uit 1950, hij is dan al meer dan 70 jaar oud. Dertien jaar later sterft Jules Kayser in zijn thuisstad Venlo op 20 oktober 1963.
Klik voor andere routes op Routes
Voor andere Bollebooswicht-items klik je op Bollebooswicht