Deze Bollebooswichtpagina is gekoppeld aan de Stapperloot-route Venlo
Wandel deze route met je smartphone.

 HILDO KROP
° Steenwijk, 26 februari 1884.
† Amsterdam , 20 augustus 1970.

 Eigenlijk heeft Hildo Krop het getroffen, hij wordt op 26 februari 1884 geboren als zoon van een Steenwijkse bakker, die gehuwd is met Johanna uit een kunstzinnige familie, een grootvader die fotograaf en tekenleraar was en twee ooms die zelf ook fotograferen en schilderen. Maar het wordt wellicht vader die aanvankelijk Hildo’s toekomst mee zal uitstippelen, want de jongen wordt opgeleid als banketbakker en doet stages in België, Frankrijk en Italië om dan in 1906 als jonge twintiger te gaan koken voor een Engels echtpaar. Daar wordt gelukkig zijn talent als tekenaar ontdekt.

Op aanraden van schilder Gerald Spencer Pryce volgt Hildo een zomercursus beeldende kunst in Londen en terug in Nederland besluit hij kunstenaar te worden. Daarom gaat hij in Parijs een jaar les volgen aan de Académie Julian in 1908-09, om daar nog een opleiding beeldhouwen aan de Rijksacademie van Amsterdam aan toe te voegen. Bart van Hove brengt hem de kneepjes van het beeldhouwen bij, John Rädecker leert Hildo het steenhouwen. Maar Krop wil zich nog verder bekwamen en trekt in 1911 naar Berlijn om zich bij Georg Kolbe te vervolmaken. En wanneer Krop later in Parijs bevriend geraakt met de beroemde beeldhouwer Ossip Zadkine, leert die hem houwen in wat ‘taille direct’ wordt genoemd.

 Eind 1912 gaat Hildo Krop werken in de Amsterdamse meubelfabriek van W.Gieben, waar hij dan weer het houtsnijden leert. En tussen 1913 en 1916 wordt hij medewerker in het atelier van Hendrik van den Eijnde, die dan het beeldhouwwerk voor het Scheepvaarthuis aan de Prins Hendrikkade maakt, zowat het eerste project van de Amsterdamse School. Krop wordt stadsbeeldhouwer van Amsterdam, waarbij hij zich ook bezighoudt met meubilair, keramiek, glas, smeedwerk.

 Gezien juist in die tijd de kunstenaars van de Amsterdamse School zich afzetten tegen de gevestigde bouwwijze van al gevestigde architecten, is het misschien niet zo verwonderlijk dat hij zich aangetrokken voelt tot wat zich in Rusland met het communisme aan het afspelen is. Maar hij zal echter nooit lid worden van een communistische partij, hoewel hij juist ook na de Tweede Wereldoorlog de opkomst daarvan nog heeft meegemaakt. Hildo Krop overlijdt in Amsterdam op 20 augustus 1970, hij is dan reeds 86 en kan terugkijken op een bijzonder leven.

Klik voor andere routes op Routes
Voor andere Bollebooswicht-items klik je op Bollebooswicht