Tinchant

Deze Bollebooswichtpagina is gekoppeld aan de Stapperloot-route Boechout
Wandel deze route met je smartphone.

TINCHANT
De familie Tinchant komt oorspronkelijk uit Frankrijk, waar Valère Tinchant in 1770 wordt geboren in het dorpje Thuillières. Hij gaat een nieuwe toekomst zoeken in Louisiana, een Franssprekende staat in het zuiden van de Verenigde Staten. Hier wordt in 1798 zijn zoon Jacques in Halifax geboren, die verhuist naar Nouveau Orléans – nu New Orleans. Daar worden diens zonen Louis (1824), José (1827) en Ernest (1839) geboren. In 1856 begint Jacques Tinchant de ‘Tinchant Brothers’ sigarenfabriek met als specialiteit havana’s van het eigen merk Veni Vidi Vici, dat in de 19de eeuw wereldwijde faam zal verwerven.

Maar intussen ontstaan er spanningen tussen de noordelijke en de zuidelijke Amerikaanse staten en Jacques voorziet dat daar oorlog van gaat komen, wat inderdaad in 1861 gebeuren zal, de Amerikaanse Burgeroorlog. Maar dan is Jacques al in 1858 teruggekeerd naar Europa, waar hij aanvankelijk terecht komt in Gan, een dorpje op ongeveer 10 kilometer van Pau in de Franse Pyreneeën, waar hij een landbouwbedrijf opricht. Maar vrijwel meteen sticht hij met enkele vrienden een bedrijf dat tabak gaat verwerken in sigaren en waarvoor Antwerpen als vestigingsplaats wordt gekozen. Van dit ‘Maison Américaine Louis Tinchant’ krijgt Jacques’ 32-jarige zoon Louis meteen de leiding. Die haalt zijn 19-jarige broer Ernest mee in de zaak, om vanaf 1869 vennoten te worden. Hun vader Jacques overlijdt op 4 januari 1871 in Antwerpen.

Wanneer Ernest zijn oudere broer José in 1875 vraagt om vanuit Mexico naar Antwerpen te komen, gaan beide broers uiteen. Louis gaat eerst alleen verder, vanaf 1877 in een nieuwe fabriek aan de Begijjnenvest 8 in Antwerpen. Hij laat voor zichzelf een door architect Godfried Van Halle een fraaie woning bouwen aan nr.80 van de Britselei, die parallel loopt met de Begijnenvest, waardoor Louis via zijn tuin naar zijn nieuwe fabriek kan wandelen. Tussen 2002 en 2003 is dat bedrijfspand door projectontwikkelaar Pipenpoy verbouwd tot winkel en kantoor, drie maal twee lofts op de verdiepingen en nog twee duplexen op de dakverdieping. Louis spant zich niet al te hard meer in, maar verkoopt zijn aandelen in 1879 aan broer Edouard, die het bedrijf verder zet als ‘Ancienne Maison Américaine Louis Tinchant, Edouard Tinchant’.

José heeft vanaf 1864 in Mexico in de tabakshandel gewerkt, en is daar getrouwd met Stéphanie Gonzalès. Samen met Ernest sticht hij in 1875 ‘Tinchant Frères’ en ze starten in de Antwerpse Breydelstraat 11-17 hun sigarenfabriek met ongeveer tien werknemers. Zij werken met Mexicaanse tabak en concurreren daarmee met de Cubaanse sigaren. Dat lukt goed, er worden twee filialen gesticht in 1884, het ene in de Mercatorstraat in Sint-Niklaas, het andere in Nederland, in het dorp Stratum, dat vanaf 1920 een wijk van Eindhoven zal worden. In 1891 telt het bedrijf al 1200 werknemers en worden dertig miljoen sigaren geëxporteerd naar alle mogelijke landen in de wereld.

Maar ook deze broers gaan uiteen in 1895, waarbij hun bedrijf wordt verdeeld. Ernest richt de vennootschap ‘Ernest Tinchant, Successeur de Tinchant Frères’ op, gevestigd in Breydelstraat 11-13 en gaat verder met hun sigarenmerk Melior. In 1905 telt het bedrijf 1300 werknemers en in 1910 wordt de zaak omgevormd tot een vennootschap waarin ook Ernests kinderen zetelen. Na zijn overlijden op 6 december 1923 – dat moet een wel zeer merkwaardige Sinterklaasdag zijn geweest – wordt de firma in 1927 verkocht aan Verellen Limited. Ernest wordt begraven op het Antwerpse Schoonselhof in het familiegraf waar ook vader Jaqcues ligt, op perk Y, rij 25.

José sticht de vennootschap ‘José Tinchant y Gonzalès & Cie, Successeur de Tinchant Frères’ op Breydelstraat 15-17, behoudt de vestigingen in Sint-Niklaas en Stratum en hun sigarenmerk Quo Vadis. Na de dood van José in 1899 wordt het bedrijf overgenomen door zijn drie zonen Vincent (°1864), Jules (°1870) en Pierre (°1871). Zij sluiten in 1907 het Nederlandse filiaal.

Zoon Pierre, die nog in het Mexicaanse Clapacoyan is geboren op 24 juli 1871, is naar Belgiê gekomen via een tussenstop in Londen, om daar op 25 november 1903 in te trouwen met de 24-jarige Luikse Eugénie Erpicum. Voor hem meteen een extra reden om mee het Belgische filiaal te komen leiden. Bij het uitzien naar een passend optrekje voor zijn gezin, stuit hij de op Boechoutse kasteelvilla Bel Air. Maar als hij in 1923 besluit om toch voortaan in Antwerpen te gaan wonen, wordt Bel Air overgedaan aan de Lierse industrieel Pierre Suetens. Later wordt dat prachtige huis na lange verwaarlozing helaas gesloopt.

Klik voor onze andere routes op Routes
Voor andere Bollebooswicht-items klik je op Bollebooswicht